De Kleine Boerderij officieel erkend als Sociale Voedseltuin
Gisterochtend, dinsdag 20 mei, om 9:00 uur vond er een bijzonder en feestelijk moment plaats in het buitengebied van Fochteloo, nabij Oosterwolde. Hester van der Werff, initiatiefnemer van De Kleine Boerderij, ontving van Hans Christiaanse, voorzitter van de landelijke Stichting Sociale Voedseltuinen Nederland, het officiële plakkaat dat haar tuin erkent als Sociale Voedseltuin.
"Gezonde voeding is al jaren duurder dan ongezonde voeding"
Missie van De Kleine Boerderij
In een tijd waarin inflatie en stijgende energieprijzen het voor veel mensen lastig maken om gezond en betaalbaar te eten, biedt De Kleine Boerderij een waardevol alternatief. "Gezonde voeding is al jaren duurder dan ongezonde voeding," vertelt Hester. "Juist mensen met een kleinere beurs voelen dit het hardst. Wij willen bijdragen aan een oplossing door hen toegang te geven tot vers, duurzaam geteeld voedsel. Daarnaast richten we ons met onze Sociale Voedseltuin ook op (voedsel)educatie en ontvangen we jaarlijks honderden kinderen op de tuin"
De tuin voorziet inmiddels 200 huishoudens per jaar van verse groenten, en geeft daarbij ook tips om gezonde én betaalbare maaltijden te bereiden. De missie van de tuin: bijdragen aan gezondheid, verbinding én kansengelijkheid.
Ontstaan van het initiatief
De Kleine Boerderij werd opgericht in 2022 en verhuisde in 2024 naar de huidige locatie van 10.000 m². De tuin telt inmiddels meer dan 80 gewassoorten, die allemaal ecologisch worden geteeld zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen. Ook wordt hier zoveel mogelijk het ‘no dig’ concept toegepast. Dit niet-spitten komt niet alleen de gewassen en de bodem ten goede, maar draagt ook bij aan de biodiversiteit in de regio.
De tuin werkt samen met Voedselbank Friesland, het Leger des Heils, welzijnsorganisaties en een groeiende groep van 25 lokale vrijwilligers. Deze vrijwilligers zijn onmisbaar: ze helpen bij het tuinieren, begeleiden zelf-oogsters en zorgen ervoor dat er wekelijks geoogst kan worden voor mensen die het nodig hebben.
Initiatiefnemer in het zonnetje
Achter De Kleine Boerderij staat Hester van der Werff, die vlak bij de Sociale Voedseltuin woont, in Oosterwolde. Ze runt de tuin met veel liefde en passie. “We proberen hier en ook thuis zoveel mogelijk zelfvoorzienend te leven,” vertelt ze. “We eten jaarrond uit eigen tuin, houden kippen voor eieren en mest, en bijen voor honing en bestuiving. De permacultuurprincipes; zorg voor de bodem, zorg voor de medemens en eerlijk delen zijn daarbij ons kompas.” Ben je geïnteresseerd in hoe zij dit allemaal aanpakt? Volg voor updates haar op Instagram of bekijk de website van De Kleine Boerderij.

Met de officiële erkenning als Sociale Voedseltuin sluit De Kleine Boerderij zich aan bij een groeiend netwerk van Sociale Voedseltuinen in Nederland die voedsel en verbinding centraal stellen. Wij zijn trots op alle mensen en organisaties die samenwerken om gezond eten echt toegankelijk te maken voor iedereen.