Toegang tot verse en gezonde voeding voor iedereen
Sociale Voedseltuinen Nederland en HANNN gaan samen aan de slag om dit mogelijk te maken!

Niet iedereen heeft de mogelijkheid om te kiezen voor gezond, lokaal en vers eten. Voor meer dan een miljoen mensen in Nederland die leven onder de armoedegrens, is dit gewoonweg niet haalbaar. Sociale Voedseltuinen Nederland verhoogt de toegang tot verse en gezonde voeding voor huishoudens die het financieel wat moeilijker hebben.
Sociale Voedseltuinen Nederland zet zich in om gezonde voeding toegankelijk te maken voor alle lagen van de bevolking. Ze ondersteunen de realisatie van sociale voedseltuinen in verschillende gemeenten in Nederland. Deze voedseltuinen voorzien wekelijks vele huishoudens van vers, onbespoten voedsel. Waaronder groenten, fruit, kruiden en aardappelen.
HANNNer Jan is sinds kort ook betrokken bij Sociale Voedseltuinen Nederland. Vanuit HANNN helpt hij mee aan het realiseren en ondersteunen van nieuwe maar ook reeds bestaande Sociale Voedseltuinen. Samen met coördinatoren Loraine Westerneng en Hester van der Werff zet hij zich in om het concept landelijk over te brengen. Het uiteindelijke doel en de droom is om in elke gemeente van Nederland minimaal één Sociale Voedseltuin te hebben. Op dit moment heeft het concept vooral in Friesland en Drenthe veel wind in de zeilen. Zo is er afgelopen zomer een documentaire gemaakt over de impact van de Sociale Voedseltuin in Nieuwehorne.
Wil jij meer weten over de documentaire en toekomstplannen? Luister naar de podcast van De Uitkijkers, waarin Loraine en Hans Christiaanse vertellen over de documentaire en de Sociale Voedseltuinen Nederland.
Nu de eerste Sociale Voedseltuinen in Friesland en Drenthe actief zijn, merken we dat steeds meer plekken interesse tonen. Op dit moment wordt dan ook hard gewerkt aan het opzetten van nieuwe Sociale Voedseltuinen in Drenthe (verschillende locaties), Barneveld en Leeuwarden-Oost.
Gezond eten, educatie, participatie, sociale verbinding en in beweging komen. Dat zijn de pijlers van sociale voedseltuinen. Aan de ene kant richt de Sociale Voedseltuin zich op het duurzaam produceren van gezond en vers voedsel dat bijdraagt aan biodiversiteit en natuur. Aan de andere kant is de tuin een verbinder en zet ze mensen in beweging. Verschillende sociale groepen komen elkaar tegen in de tuin. Hier leren ze over voedsel, krijgen gezonde voeding én brengen samen een gezellige tijd door. Mensen kunnen vrijwilliger worden en zelf komen oogsten.
De reeds bestaande Sociale Voedseltuinen zijn een groot succes. Voor veel kwetsbare gezinnen in onze samenleving maken ze echt een verschil. De toegang tot verse en gezonde voeding verbetert hun koopkracht en draagt structureel bij aan hun bestaanszekerheid.
Meer weten
Op de website lees je meer over de Sociale Voedseltuinen Nederland en welke tuinen er reeds zijn. Heb je vragen of interesse in het opzetten van een Sociale Voedseltuin? Stuur ons dan een mail!