Inspirerende informatiemiddag Sociale Voedseltuinen Nederland
Vorige week vond in Buurthuis De Kiekenhof in Nieuwehorne een inspirerende informatiemiddag plaats over Sociale Voedseltuinen. De deelnemers kwamen uit allerlei hoeken van Nederland, meer dan 30 aanwezigen vanuit Amsterdam tot Appingedam en van Brabant tot Dokkum. Ze kwamen samen om te leren over de kracht en mogelijkheden van Sociale Voedseltuinen. Het publiek bestond uit een diverse groep van initiatiefnemers, tuinders, gemeenten en welzijnsorganisaties. Iedereen deelt dezelfde ambitie: bijdragen aan een sociaal en duurzaam voedselsysteem.
De middag werd geopend door initiatiefnemer Loraine Westerneng (landelijke coördinator) die haar verhaal vertelde. Een hoop kennis en ervaring werd gedeeld waarbij er verschillende onderwerpen ter sprake kwamen:
- Wat is een Sociale Voedseltuin? Een introductie tot het concept en de kernwaarden.
- Praktische aspecten voor het opzetten. Welke stappen en overwegingen komen kijken bij het starten van een Sociale Voedseltuin?
- Het vormen van partnerschappen. Hoe kun je samenwerken met andere organisaties en initiatieven om meer impact te maken?
- Maatschappelijke doelstellingen. Hoe kunnen Sociale Voedseltuinen bijdragen aan het verbeteren van toegang tot gezonde voeding, sociale cohesie, voedseleducatie en duurzaamheid?
- Activiteiten en doelen van Sociale Voedseltuinen Nederland.
De deelnemers kregen daarnaast concrete handvatten door praktijkvoorbeelden van bestaande Sociale Voedseltuinen, zoals:
- Stichting De Kleine Boerderij in Oosterwolde, die in 2024 de tweede sociale voedseltuin in Friesland lanceerde
- De Pluimerije in Havelte, waar al vier jaar groenten worden geteeld voor gezinnen met een laag inkomen in combinatie met betaalde abonnees.
- Kiemhuistuin in Wilhelminaoord, een zelfoogsttuin die in 2023 van start ging.
- Stichting Sociaal en Vitaal in Nieuwehorne, die inmiddels het vierde teeltseizoen er op heeft zitten en meer dan 300 kwetsbare gezinnen van verse groenten voorziet.

De middag was een succes! Grote betrokkenheid en enthousiasme van de deelnemers. Tijdens de interactieve sessie was er volop ruimte voor vragen en het uitwisselen van ideeën samen met Loraine en HANNNer Jan de Vries (mede regiocoördinator Drenthe). Dit leidde tot nieuwe verbindingen en inspirerende discussies.
"De praktische tips en de concrete voorbeelden gaven me het vertrouwen en vooral veel energie om zelf aan de slag te gaan"
Informatiemiddag gemist?
Kom naar de volgende bijeenkomst op 9 mei
Voor wie deze inspirerende middag heeft gemist, is er goed nieuws: op donderdag 9 mei organiseert SVNL een nieuwe informatiemiddag. Deze keer vindt de bijeenkomst plaats op de Sociale Voedseltuin De Kleine Boerderij van Hester van der Werff in Fochteloo. Tijdens deze middag kun je opnieuw ontdekken hoe Sociale Voedseltuinen een verschil kunnen maken en hoe jij hieraan kunt bijdragen. Wil je erbij zijn?
Workshop
'Ruimtelijke inpassing kleinschalige voedselinitiatieven'
Een van de meest gestelde vragen deze middag was hoe een dergelijk nieuw initiatief past in bestaande bestemmingsplannen. Daarom organiseert SVNL op 13 februari een volgende informatieavond over ‘ruimtelijke inpassing kleinschalige voedselinitiatieven’:
Lokale, kleinschalige en duurzame voedselinitiatieven schieten op veel plekken in Nederland uit de grond. Ze dragen bij aan belangrijke doelen zoals natuur inclusieve landbouw, sociale cohesie en het beschikbaar maken van gezonde voeding voor iedereen. Toch worstelen initiatiefnemers en gemeenten vaak met de ruimtelijke inpassing van deze projecten. Hoe verhoudt de ruimte voor kleinschalige voedselproductie zich tot andere ruimteclaims binnen het landelijk gebied? Hoe gaan we om met deze uitdagingen binnen de kaders van de Omgevingswet? Hoe verhouden de sociale doelen zich tot de ruimtelijke opgaven?
Om deze vragen te verkennen organiseren Antea Group en SVNL een workshop op donderdagmiddag 13 februari 2025 in het dorpshuis van Nieuwehorne. Tijdens deze interactieve workshop delen initiatiefnemers en beleidsmedewerkers praktijkervaringen, geven experts verdieping en gaan we in groepen aan de slag met concrete casussen en vragen. Deelname is kosteloos.