Terugblik Tijd voor Toekomst schoolcoördinatorenoverleg
Woensdag 26 februari was het Tijd voor Toekomst (TvT) schoolcoördinatorenoverleg in Ten Boer. Henderien Steenbeek opende de middag met een inspirerende introductie over verschillende visies op kansengelijkheid. Er is helaas geen eenvoudige oplossing voor het bevorderen van kansengelijkheid in het onderwijs. Elk kind heeft leerpotentieel, maar zonder goed onderwijs groeit de ongelijkheid in leerontwikkeling, iets wat bijvoorbeeld zichtbaar werd tijdens de coronapandemie en de schoolvakanties.
Echte kansengelijkheid betekent niet dat iedereen precies hetzelfde krijgt, maar dat er wordt gekeken naar wat ieder kind nodig heeft om zich optimaal te ontwikkelen. Dit vraagt om maatwerk en een aanpak op verschillende niveaus binnen het onderwijs. Zo kan ongelijk behandelen soms juist nodig zijn om gelijke kansen te creëren.

De boodschap van Henderien Steenbeek
"Wees je bewust van de bril waarmee je naar het kind kijkt en vanuit welke gedachte je Tijd voor Toekomst-activiteiten organiseert binnen het onderwijs. Talentgericht werken kan hierin een waardevolle leidraad zijn."
Daarnaast werd er gebrainstormd over Tijd voor Toekomst in de sociale agenda van Nij Begun. Wat betekent dit voor de scholen in de provincie Groningen en Noord-Drenthe? Het idee dat we de verrijkte schooldag in de provincie voor de komende 30 jaar kunnen door ontwikkelen, biedt meer zekerheid, meer mogelijkheden en hopelijk ook extra ontwikkelkracht. In groepjes bespraken we hoe het onderwijs eruit zou kunnen zien in 2055 en welke rol de verrijkte schooldag daarin kan spelen. Tegelijkertijd was er veel ruimte voor uitwisseling over de huidige praktijk en de ervaringen binnen de verrijkte schooldagen.
De input van deze brainstormsessie nemen we mee in de verdere ontwikkeling van Tijd voor Toekomst onder Nij Begun.
Op 21 mei organiseert het Tijd voor Toekomst-team opnieuw een schoolcoördinatorenoverleg. Tijdens deze bijeenkomst staan we stil bij de resultaten uit het eerste onderzoek onder ouders over de verrijkte schooldagen. Wat kunnen we leren van hun ervaringen en inzichten voor de verdere ontwikkeling van de verrijkte schooldagen? We kijken ernaar uit om deze inzichten samen met jullie te bespreken!