Succesvol congres Zorg(en) om water
"Samen komen we verder", is de boodschap van het congres ‘Zorg(en) om Water’ dat plaats vond in Fletcher Hotel-Restaurant de Zeegser Duinen.
Op dinsdag 12 november 2019 organiseerde het Healthy Ageing Network Northern Netherlands (HANNN) samen met het ‘Noord-Nederlands Netwerk Medicijnresten in Water’ een bijzondere dag. De aftrap van een langdurige samenwerking om de hoeveelheid medicijnresten in oppervlaktewater in Noord-Nederland structureel te verminderen.

We hebben in Noord-Nederland de luxe dat we elke dag kunnen genieten van fris, brandschoon drinkwater. Ondertussen zijn er steeds meer ongewenste stoffen, waaronder medicijnresten, die op een of andere wijze in het oppervlaktewater terecht komen en daarmee de zuivering moeilijker en duurder maken. Om hier verandering in te brengen is het van belang om vanuit de hele keten samen te werken; van voorschrijving tot zuivering.
Jan Reinder Smeenge (eigenaar De Zeegster Hoeve) trapte de bijeenkomst af. Kees Folkertsma zoomde vervolgens in op de verontreinigingen en aantasting van natuur waar de Drentsche Aa mee te maken heeft gehad. Vandaag de dag, door langdurige samenwerking tussen verschillende partijen, is de situatie enorm verbeterd.

Vervolgens startte de geleide wandeling door het Drentsche Aa gebied. Er werd stilgestaan bij de gewassen en bebouwing van dit bijzondere gebied. Daarna stond voor de deelnemers een heerlijke lunch klaar.
Medicijnresten in water aanpakken en Meer Gezonde Jaren faciliteren zijn grote opgaven, ook als je deze gezamenlijk oppakt. Peter van der Maas, Lector duurzame watersystemen Van Hall Larenstein en Daan Bultje, directeur HANNN, namen de deelnemers in het middagprogramma mee langs de data en feiten over de effecten van medicijnresten in water en over de gezondheidstoestand in Noord-Nederland. Verscheidene sprekers uit Noord-Nederland en daarbuiten vertelden over best practices op het gebied van preventie, zuivering en samenwerking in de keten.
Bezegeling
Om iets voor vijven was het tijd om de samenwerking van het Netwerk Medicijnresten Noord-Nederland officieel te bezegelen met de ondertekening van het convenant. Dit convenant werd aangeboden aan gedeputeerde Hans Kuipers van de Provincie Drenthe, die benadrukte hoe belangrijk deze samenwerking is voor de aanpak van medicijnresten in water in Noord-Nederland. Om half 6 sloten we af en vierden we de officiële aftrap met een hapje en een drankje.

De ondertekenaars van Convenant
GGD Fryslân, Waterschap Hunze en Aa's, WMD, Groninger Apotheken Vereniging, HANNN, Medischoon, NOM, Rijksuniversiteit Groningen, van Hall Larenstein, Water Alliance, Waterbedrijf Groningen, Waterschap Drents Overijsselse Delta, Waterschap Noorderzijlvest, Wetsus, WLN, Centre of Expertise Water Technology en hetUMCG.
Noord-Nederlands Netwerk Medicijnresten
Het Noord-Nederlands Netwerk Medicijnresten bestaat uit de volgende partijen: Water Alliance, Waterbedrijf Groningen, WMD, GGD Fryslan, Waterschap Noorderzijlvest, Waterschap Hunze en Aa’s, Waterschap Drents Overijsselse Delta, Wetterskip Fryslan, Rijksuniversiteit Groningen, Groninger Apotheken Vereniging, Medischoon, NOM, Van Hall Larenstein, WLN, Gemeente Groningen, Wetsus, Centre of Expertise Water Technology, UMCG en Healthy Ageing Network Northern Netherlands.
Aftermovie en foto's
Bekijk aan de linkerzijde de aftermovie van het congres. Daarnaast was Douwe de Boer gedurende de hele dag aanwezig om mooie beelden te maken. Bekijk ze hieronder allemaal.