Studenten farmacie worden uitgedaagd om een leidende rol te nemen in het verminderen van medicijnresten in water
De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is sinds kort gestart met een nieuwe onderwijsmodule "Vermindering medicijnenresten in water". Hierin komen aspecten van milieu-duurzaamheid, met name minder medicijnen in water, aan bod.
Apothekers vormen samen met de huisarts de eerste lijn van zorg en staan daarmee in direct contact met patiënten. Zij kunnen dan ook een cruciale rol spelen in het bevorderen van een positieve houding in de bescherming van milieu en water tegen medicijnresten. Op dit moment beperkt die rol zich tot het inzamelen van ongebruikte medicijnen. De ziekenhuisapothekers zijn essentieel voor de patiëntenzorg en het medicijnbeheer in ziekenhuizen. Sommige medicijnresten die vanuit medische centra en ziekenhuizen in de riolering terechtkomen, vormen mogelijke gevaren en risico's voor het milieu. Aangezien de effecten van in het water aangetroffen medicijnen hoog op de politieke agenda staan, moeten zorgmedewerkers op de hoogte zijn van de juiste feiten om speculaties van feiten te kunnen onderscheiden. Op basis daarvan zullen zorgmedewerkers, zoals apothekers, gezondheid bevorderende en milieubewuste beslissingen moeten kunnen nemen. Deze kennis varieert van de productie van geneesmiddelen tot de verstrekking van medicijnen aan patiënten. Aandacht hiervoor is dan ook nodig in de opleidingsprogramma's van apothekers en andere zorgmedewerkers.
Waarom deze onderwijsmodule? Om studenten farmacie meer bewust te maken van de milieuproblematiek als gevolg van farmaceutische vervuiling van water, en hen te activeren om dit probleem aan te pakken. Denk daarbij aan het ontwikkelen van strategieën voor groene oplossingen voor deze problematiek.
De module wordt geïntegreerd in het innovatieve onderwijsprogramma “Pharmacy Game” van de Rijksuniversiteit Groningen dat wordt gegeven aan laatstejaars masterstudenten farmacie. Deze module bestaat uit colleges en video's waarbij het perspectief van verschillende betrokken partijen wordt getoond. Vertegenwoordigers van het RIVM en watertechnologiebedrijven benadrukken de problematiek van geneesmiddelen in water. Andere belanghebbenden, zoals gemeenten, milieudeskundigen of huisartsen, geven tevens hun standpunt weer. Dit materiaal zal studenten helpen bij het ontwikkelen van toekomstige strategieën om het effect van medicijnen in het water te minimaliseren.
Bij de ontwikkeling van deze onderwijsmodule zijn de volgende personen betrokken: Katja Taxis, Eelko Hak, Agata Szperl, Claudia Dantuma-Wering, Hanneke Lestestuiver, Caroline T.A. Moermond, Peter van der Maas, Enisa Sehagic, Christa de Vries-Vingerling, Sipke Visser, Valentina Lok, Sjoerd Prins, Ellen van Loon, Patricia van den Bemt en Tanja Fens.
Deze onderwijsmodule is financieel ondersteund door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO/REACT-EU) en het Ministerie van Economische Zaken van Nederland, toegekend door het SNN. Het gesubsidieerde EFRO-project wordt geleid door Erika Brattinga-Roth van HANNN.
