Spring naar inhoud

Noord Nederlands netwerk gaat de strijd aan met medicijnresten in het water

Als gevolg van de vergrijzing komt er jaarlijks rond 190 t medicijnresten in de riolering terecht, wat grote invloed op milieu en waterzuivering kan hebben. In het Noord-Nederlandse Netwerk Medicijnresten uit Water verbindt HANNN nu ruim 30 partijen vanuit de zorg- en watersector, data bedrijven, overheid en kennisinstellingen. De doelstelling van het netwerk is om door samenwerking te komen tot oplossingen van dit probleem. Onderdeel hiervan is het delen van kennis. Om deze reden hebben de partijen op 2 februari een rondleiding en bezichtiging van de RWZI en Puurwaterfabriek van Emmen gehad om hun innovatieve technologieën te bekijken voor het verwijderen van medicijnresten uit water. Op 8 februari ontmoette het netwerk elkaar weer bij het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen om samen verder naar oplossingen te zoeken.

Het aantal partijen in het ‘Netwerk Medicijnresten uit Water Noord-Nederland’ is in de afgelopen drie jaar verdubbeld. Dankzij de verschillende kenmerken van de deelnemende organisaties en de complexe problematiek, is het cruciaal dat partners het speelveld van elkaar beter leren kennen. Om dit te faciliteren bezochten de partijen op 2 februari de RWZI en het Puurwaterfabriek in Emmen. Bij de Puurwaterfabriek  wordt van het effluent van de RWZI d.m.v. achtereenvolgens met behulp van een actieve kool technologie (BODAC) ultrapuurwater gemaakt om pure stoom voor de NAM te creëren. Tot verrassing van de ontwerpers is deze technologie ook in staat om medicijnresten uit water te verwijderen (wat de afgelopen 12 jaar al is gebeurd met deze techniek). Om de werking van deze techniek beter te kunnen begrijpen, wordt er rondom BODAC onderzoek gedaan d.m.v. pilots zoals o.a. Bio-GAK van Brightwork en met fundamenteel onderzoek bij Wetsus, European Centre of Excellence for Sustainable Water Technology. Tijdens het bezoek werd er volop gebrainstormd over de verdere toepassingsmogelijkheden door mensen uit zowel de water- als zorgsector. Door het groeiende watertekort van afgelopen jaren, veroorzaakt door de droge zomers, kan de beschikbaarheid van oppervlaktewater in de toekomst beperkt zijn. Dit soort technologieën kan dan een oplossing zijn om de effluent van RWZI in te zetten om (hoogwaardig) industriewater te produceren.

Vervolgens namen de leden van het netwerk een kijkje in de gezondheidssector door op 8 februari een bezoek te brengen aan een van de partners, het Wilhelmina Ziekenhuis van Assen, waar inzicht werd verkregen in de werking van de ziekenhuisapotheek. Deze apotheek voorziet dagelijks een indrukwekkend aantal van 6000 patiënten van medicijnen. Daarnaast werden er interessante initiatieven gepresenteerd door de netwerkpartners over belangrijke thema’s rondom het verminderen van medicijnresten. Zoals het creëren van bewustwording over het verzamelen van ongebruikte medicijnen (NHL Stenden), een nieuwe onderwijsmodule voor apotheker studenten (RUG) en een kaart in ontwikkeling waarbij de route van het medicijn gevolgd kan worden (JenL Datamanagement). Verder zitten er nog een aantal belangrijke experimenten in de pijplijn om de problematiek van verschillende kanten aan te kunnen pakken. Denk bijvoorbeeld aan het voorkomen van antibioticaresistentie afkomstig van ziekenhuizen, het uitfilteren van medicijnresten en contrastvloeistoffen bij de bron in het ziekenhuis, gebruik van planten (helofytenfilters) om water in overstortvijvers te zuiveren, gepaste voorschrijven van preventieve medicatie, enz.