Interview Rijksoverheid met Noord Nederlands Netwerk Medicijnresten
Congres Zorg(en) om Water: ‘De water- en zorgsector komen elkaar niet vanzelfsprekend tegen’
November 2019 vond het congres Zorg(en) om Water plaats, een initiatief van het Healthy Ageing Network Northern Netherlands (HANNN) en het Noord-Nederlands Netwerk Medicijnresten in het Water.
Onderstaande interview is gepubliceerd in de nieuwsbrief Duurzame Zorg in januari 2020, hierin staan ontwikkelingen over duurzaamheid in de zorg. De nieuwsbrief is een gezamenlijke productie van de leden van de regiegroep Duurzame Zorg. De regiegroep bestaat uit bestuurders en experts uit verschillende (overkoepelende) organisaties. Zij richten zich op de ondersteuning van zorgorganisaties bij de ontwikkeling en uitvoering van plannen om zo de resultaten die zijn genoemd in de Green Deal te realiseren.
"Bij HANNN zetten we ons in voor een regio waarin mensen gezond oud kunnen worden. We brengen partijen bij elkaar en proberen zo kennis, maatschappij en het bedrijfsleven te verbinden." Hanneke Lestestuiver, projectmedewerker Voeding en Gezonde Leefomgeving bij HANNN, vertelt over de totstandkoming van het netwerk tussen verschillende partijen in Noord-Nederland die zich in willen zetten om de hoeveelheid medicijnresten in het oppervlaktewater in de regio te verminderen.
"Partijen vinden elkaar niet zomaar. Zeker de water- en zorgsector komen elkaar niet vanzelfsprekend tegen. Tijdens het symposium Medicijnresten in Water (Provincie Drenthe) op Wereldwaterdag 2018 bleek dat beide sectoren voor een groot aantal vraagstukken staat als het gaat om medicijnresten in het water. Het zoeken naar oplossingen bleek lastig, want een goede verbinding tussen de sectoren ontbrak. Toen bovendien werd geconstateerd dat de gezondheidsbevorderende leefomgeving een missende schakel was in de aanpak van medicijnresten in het water, kwam de boodschap bij HANNN terecht." Die nam vervolgens het initiatief en benaderde een aantal Noord-Nederlandse partijen. Een kick-off sessie vond plaats, en het Netwerk Medicijnresten Noord-Nederland was geboren.
Tijdens het congres Zorg(en) om Water bezegelden de 18 partijen de samenwerking door het ondertekenen van een convenant. Hierin staan de onderlinge afspraken van het samenwerkingsverband beschreven. Zo willen de partijen concrete pilots en projecten opstarten, beschikbare kennis en data delen en knelpunten en oplossingen onder de aandacht brengen.