Spring naar inhoud

Inspiratiemiddag Fryslân gaat voor de 10!

'Inclusie in de sport, wat betekent dat eigenlijk?' Dat was de vraag die centraal stond tijdens de jaarlijkse inspiratiemiddag van 'Fryslân gaat voor de 10!' op 2 november. Dit samenwerkingsproject tussen HANNN, Tûmba en COC Friesland streeft naar meer gezonde jaren in een omgeving waar iedereen meetelt en mee kan doen. Gezondheid en inclusie zijn fenomenen die vaak veel invloed op elkaar hebben, maar de aanpak gebeurt over het algemeen in gescheiden werelden. Terwijl het júist voor de hand ligt om de handen ineen te slaan.

Zo’n 35 deelnemers kwamen naar het Stationskwartier in Leeuwarden om zich te laten inspireren en de verbinding op te zoeken. Het publiek bestond uit een divers gezelschap: van buurtsportcoaches, wethouders, docenten, beleidsmedewerkers, sportaanbieders, preventiemedewerkers, raadsleden, onderzoekers en meer.

“Do bist lyts, do bist brún en no bist do ek nog lesbisch.”

Ervaringsverhalen

Directeur-bestuurder Sportbedrijf Drachten, Evert Jan Siderius, leidde de middag waarbij sprekers als Daan Olivier, Esther Deinum en Brenda de Groot hun ervaringen deelden over hoe zij zelf diversiteit, uitsluiting en discriminatie hebben ervaren in de sportwereld. Dat je direct 1-0 achterstaat, als je tot een minderheidsgroep behoort, bleek wel uit het verhaal van Esther Deinum: ‘Toen ik uit de kast kwam zei mijn mem: “Do bist lyts, do bist brún en no bist do ek nog lesbisch.” Ze leerde me om altijd open te zijn en voor mezelf op te komen. Ik ben open over mijn levensverhaal omdat het anderen de kracht kan geven om ook zichzelf te zijn.’

Uit alle drie de verhalen bleek dat rolmodellen hierin een heel belangrijke functie hebben. Naast dat zij het goede voorbeeld geven als het gaat om het stellen van een norm, laten zij ook zien wat er allemaal mogelijk is

​Samen voor de 10!

In de tweede helft was er ruimte voor interactie tussen de ervaringsdeskundigen en het publiek. In de energizer werd het publiek door middel van stellingen bevraagd hoe zij zelf voor de 10 willen gaan in hun bedrijf, organisatie of vereniging. Na het opdoen van inspiratie en het uitwisselen van ideeën, werden deze door middel van een frisbee letterlijk de wereld in geslingerd en gingen in de goodiebag mee naar huis. Voor wie de verbinding nog wilde opzoeken, was er ruimte om in de derde helft na te praten op de netwerkborrel onder het genot van een -uiteraard gezonde- snack!

Inspirerende quotes

Hier volgt een overzicht van inspirerende quotes:

"Pas toen ik sociaal wenselijk gedrag vertoonde werd ik geaccepteerd en dat was best een trieste realisatie."

"De sportomgeving is een heel krachtige en kansrijke om de thema’s diversiteit en inclusie zichtbaar te maken en onder de aandacht te brengen. Het is in zekere zin ‘de maatschappij in de klein’. Voor beleidsmaker is dit een interessant aandachtsgebied."

"In mijn organisatie is er net een grote verbouwing geweest. Daarbij kwam de vraag over genderneutrale toiletten ter sprake. Dat is best een beladen onderwerp merk ik. Toen hebben we ze gewoon ‘húske’ en ‘urinoir’ genoemd en toen was het gewoon goed. Soms is het ook goed om de lading eraf te halen."

“De gezonde sportkantine.. een groot deel van de omzet van een sportclub draait op ongezonde snacks. Om dat tij te keren proberen we mensen te verleiden door de gezonde keuze te maken. Door suikerhoudende snacks duurder te maken dan gezonde snacks."

“Hoe ga ik voor de 10 in mijn organisatie.. het begin is volgens mij dat ik me meer bewust zijn van mijn eigen vooroordelen, en dat ik me méér gaan verdiepen in het perspectief van de ander. Soms denk ik meer vóór de ander dan dat ik me echt verplaats in diegene."

“Ik voelde mij om verschillende redenen heel lang niet thuis in de sport, totdat ik de contactsport rollerderby ontdekte. Ik kreeg hierdoor mijn zelfvertrouwen terug."

“Bewegen heeft een positief effect op gezondheid. Fit zijn geeft zelfvertrouwen!"

Herman Finkers zei ooit: “Er is maar een heel kleine groep die niet tot een minderheid behoort. Dus deze thema’s raken iedereen!”